dissabte, 2 d’abril del 2011

Cas 1: Victor

Anomenaré cas 1, com a Victor (nom fictici), a aquest primer cas de sospita de TDAH. En una sessió de treball individual amb psicopedagog varem fer el perfil inicial del cas. Varem analitzar les dades obtingudes a partir de la informació recollida a l'anamnesi, la pauta d'observació a l'alumne i una entrevista inicial amb l'alumne. També es va mantenir contacte telefònic amb la tutora de l'alumne per obtenir més informació acadèmica. L'entrevista amb l'alumne va tenir en compte els següents criteris:




Dades personal


Anàlisi del procés d'ensenyament-aprenentatge en el context escolar de l'alumne.








  • Assignatures que més li agraden/ on té més dificultats.




  • Atribució dels resultats




  • Valoració dels factors individuals (interessos, expectatives...).




  • Percepció del procés d'e-a per part de l'alumne




  • Estratègies i hàbits de treball intel·lectual




  • Característiques de la personalitat


Anàlisi de la percepció del clima de treball a l'aula (relacions dins de l'aula).



Anàlisi del context socio-familiar (relacions familiars i socials, expectatives familiars).

dilluns, 28 de març del 2011

Manual DSM-IV

El DSM-IV que és el manual que recull els criteris diagnòstics i estadístics dels trastorns mentals. Aquest manual l'he començat a consultar a les pràctiques per tenir en compte els criteris diagnòstic d'alguns casos com el de l'alumne amb sospites de TDAH. En aquest enllaç he pogut trobar el DSM-IV i descarregar-me'l en pdf. http://www.manualespdf.es/manual-dsm-iv/. Aquest manual és essencial en la nostra tasca com a psicopedagogs així que és important conèixer i saber on podem trobar informació necessària (criteris diagnòstics) per a fer l'avaluació psicopedagògica en diferents casos com el TDAH, autisme, ... i les derivacions pertinents als altres especialistes davant la nostra sospita.

Model d'anamnesi

Aquest és el model d'anamnesi sintetitzat que es fa servir per guiar l'entrevista inicial amb els pares i per anotar els aspectes rellevants del alumne/a.


Fecha inicio: Entrevistador: Fecha fin tratamiento:
Motivo:
ANAMNESIS
1. DATOS PERSONALES.
2.
MOTIVO DE CONSULTA.

Problemas observados actualmente, ¿desde cuando?:

Antecedentes familiares:

Derivado por:
3. DATOS FAMILIARES (diagrama familiar).

Actitud de la familia con el problema del niño:

¿Quién le dedica más tiempo al niño?

Ha tenido alguna cuidadora:

¿Tiene algún tipo de responsabilidad? ¿De que tipo?

Situación familiar (casados, divorciados, en pareja).

Problemas familiares

4. DATOS ESCOLARES.
Centro de escolarización

Curso: Tutor/a:

Lengua escolar:

Edad a la que se incorporó: ¿Se adaptó con facilidad?

Fue a escuela infantil: ¿Edad? ¿Se adaptó con facilidad?
Rendimiento escolar (según los padres)

Actividades extraescolares
5. ANTECEDENTES PERSONALES
EMBARAZO
PARTO
MADURACIÓN INICIAL
• Desarrollo 1º año (contacto ocular, sonrisa, excesivamente tranquilo, irritable, momento en que duerme toda la noche completa. Gateo. Primeros pasos. Control de esfínteres. Problemas durante el primer año (audición, visión, resfriados, otitis,…)

ALIMENTACIÓN
SUEÑO
ENFERMEDADES
6. EVOLUCIÓN DEL LENGUAJE
7. CONDUCTA SOCIAL
8. ASPECTOS EMOCIONALES Y AFECTIVOS
Descripción del carácter del niño:
9. OTROS COMENTARIOS DE INTERÉS

diumenge, 27 de març del 2011

Demanda d'avaluació



L'altre dia varen venir uns pares al centre demanant assessorament per el seu fill perquè tenien sospites de què podia tractar-se d'un cas d'hiperactivitat. Se'ls va demanar que signassin el consentiment de protecció de dades i es va fer una anamnesi, una entrevista per recollir informació necessària per fer un primer perfil del cas.






En una segona sessió, es va tenir un primer contacte amb l'alumne, un nen de 9 anys. Es va realitzar una pauta d'observació a partir d'una proposta d'activitat basada en la prova projectiva del dibuix de la família. Es va observar l'esquema corporal, el comportament i motivació davant l'activitat, el llenguatge i la motricitat de l'alumne, entre altres. Durant l'activitat se li varen anar fent preguntes sobre els personatges que dibuixava en primer lloc, en segon lloc..., el personatge més bo, el que li agradaria ser, etc.

Aprenent la burocràcia...

Quan vaig començar les pràctiques, les primeres coses que em va explicar el meu tutor de pràctiques varen ser aquelles que no agraden tant però que són necessàries: els papers burocràtics. Varem estar parlant de la importància de tenir el consentiment dels pares a l'hora de manejar les dades dels alumnes que vénen al centre. Com a psicopedagogs, totes les dades que es poden extreure d'una avaluació psicopedagògica són considerades dades de primer grau i aquestes tenen un grau de protecció màxima. És molt important que els pares signin un consentiment per no tenir problemes legals i tenir les esquenes ben cobertes. Per això, el centre compta amb un servei jurídic que els assessora en aquests aspectes.




Un envio l'enllaç de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, sobre protecció de Dades de Caràcter Personal (LOPD).
http://noticias.juridicas.com/base_datos/Admin/lo15-1999.html També necessiten el consentiment d'imatge, hi ha una altra llei que ho recull: Llei Orgànica 1/1982, de 5 de maig, de Protecció Civil del Dret a l’Honor, a la Intimitat Personal i Familiar i a la Pròpia Imatge. Aquest és el model de full de consentiment de dades que se li passa als pares abans de començar a fer res amb l'alumne/a.