
Aquest blog està destinat a reflexionar i compartir experiències sobre les pràctiques de psicopedagogia.
dissabte, 21 de maig del 2011
Cas 5: Jose_ WISC-IV
En aquesta sessió amb l'alumne, es parla amb l'alumne i se li explica que farà. Se li passa el WISC-IV. Els resultats d'aquesta prova ens indiquen que Jose presenta unes puntuacions dintre de la mitja exceptuant en la velocitat de processament (en claus obté 6 punts, 4 punts per sota de la línia base) i en raonament perceptiu (en matrius obté 9 punts). El CI és de 110 i es troba dins de la mitja.

Etiquetes de comentaris:
Fase 1: confecció del perfil inicial
divendres, 20 de maig del 2011
Cas 5: Jose_ perfil inicial
Avui hem començat amb un cas nou, un alumne de 8 anys (2n primària). Els seus pares han sol·licitat una valoració del seu fill perquè estan preocupats pels resultats acadèmics. A principi de curs, el seu aprenentatge d'aprenentatge era lent però va aprovar totes les àrees. A l'avaluació del segon trimestres els resultats varen variar molt, va suspendre totes les instrumentals, va baixar en la resta d'àrees i va començar a rebre suport educatiu en l'àrea de llengua catalana.
A l'entrevista amb els pares es segueix el protocol d'actuació pertinent (consentiment de protecció de dades i d'imatge, aportació d'informes i explicació de les principals dificultats detectades i desenvolupament seguint el guió de l'anamnesi). Els pares ens conten que han observat que Jose comet inversions /b/ per /d/ en la lectura. Des de l'escola, els han comentat la possibilitat de fer-lo repetir curs.
Segons les primeres dades aportades es sospita d'una possible falta de motivació, retard o dificultats específiques de l'aprenentatge -DEA-.
Etiquetes de comentaris:
Fase 1: confecció del perfil inicial
dimecres, 18 de maig del 2011
Cas 1: Victor_valoració de l'atenció sostinguda
En aquesta sessió, es pretèn complementar la informació obtinguda sobre l'atenció de Victor (valorada anteriorment a nivell d'atenció puntual en proves com "Caras" i "STROOP") per descartar un possible dèficit d'atenció. Per això es passen dues proves que valoren l'atenció sostinguda: CSAT i EMIC.
El CSAT (Tasca d'atenció sostinguda en la infància) és aplicable a nens des dels 6 fins als 11 anys. És un mètode de valorar la capacitat de mantenir l'atenció al llarg d'un temps relativament llarg. L'aplicació d'aquest test és individual i informatitzada. Els estímuls són nombres que van apareixent en la pantalla de l'ordinador, i la tasca de Victor consistia en prémer la barra espaciadora del teclat quan apareixia un 3 després d'un 6. Els diferents dígits passaven amb bastanta rapidesa, per la qual cosa Víctor havia d'estar molt atent per respondre després d'aquesta seqüència. La durada de la prova és d'aproximadament 7 minuts i mitjà. En aquest temps apareixen 600 estímuls en la pantalla, que es mantenien durant 250 mil·lisegons.
Quan va finalitzar el test, el programa informàtic va realitzar una correcció automàtica a través d'Internet i va generar un informe el test on apareixien el nombre d'encerts i d'errors comesos, juntament amb el temps de reacció des que apareix la seqüència 6+3 fins que es produeix la resposta de prémer la tecla. Els resultats ens varen indicar una capacitat atencional i de discriminació normal- baixa amb una tendència cap a la inhibició.
Per una altra banda, es va passar l'EMIC (Escala Magallanes de Impulsividad Computerizada). Amb aquesta prova es pretenia valorar l'estil cognitiu de Victor. La durada aproximada va ser entre 15-20 minuts. Aquesta prova consisteix en la presentació d'un dibuix de mostra i Victor havia de triar entre 4 dibuixos presentats quin era igual al model. Aquesta prova no tenia límit de temps com l'anterior però si que penalitzava. Els resultats de la prova també es varen obtenir mitjançant la generació automàtica d'un informe que ens va indicar que Victor presentava un estil cognitiu reflexiu però ineficaç.
Cas 1: Victor + pares
Continuem treballant en el cas de Víctor. En aquesta ocasió es va realitzar una sessió conjunta amb l'alumne i els seus pares. Es va passar un qüestionari per valorar els aspectes relacionats amb la hiperactivitat i el dèficit d'atenció. Aquest qüestionari s'anomena T.A.H.D.I. ("cuestionario multifactorial de diagnóstico" de ediciones Lébon ) i consta de 5 qüestionaris, dels quals se'ls va passar el qüestionari B que valora el temperament. En aquest qüestionari hi ha 32 blocs d'afirmacions amb tres possibles tipus de respostes (A, B o C). Per exemple:
Tiende a hacer las cosas sin pensarlas, de manera impulsiva. A
Piensa demasiado, le da muchas vueltas incluso a lo más sencillo. B
No destaca en ningún sentido o alterna las dos respuestas. C
El qüestionari es va passar realitzant algunes preguntes i utilizant diferents estratègies comunicatives per a fer-ho més agradable. Un cop finalitzada la sessió, Alberto i jo vàrem estar comentant les nostres impressions sobre l'actitud dels pares i de Victor davant les diferents afirmacions. En tot moment, tant Víctor com els pares es varen mostrar oberts, relaxats i comunicatius. Varen respondre a totes les preguntes i varen dubtar en algunes respostes. Després vàrem recollir les dades i vàrem interpretar els resultats obtinguts fent una consulta del manual. Les puntuacions per a "A" es correlacionen amb la hiperactivitat; les de "B" amb el dèficit d'atenció i les de "C" són una combinació de les anteriors (A+B).
Victor va obtenir una puntuació total de 31 repartida de la següent manera:
A=9 (pc 0,9); B= 3 (pc 0,3); C= 19 (pc 1,9).
Segons aquestes dades existeix un predomini del model mixte encara que no és gaire significatiu.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)