dimecres, 4 de maig del 2011

Cas 4: Marta_procés avaluació dislèxia

Ahir Alberto, el meu tutor de pràctiques, em va estar explicant que li havia arribar una petició d'avaluació per part dels pares d'una nena de 7 anys (2n de Primària) que presenta moltes dificultats per adquirir la lectoescriptura. Ell havia realitzar una primera entrevista inicial amb els pares i segons les dades recollides la principal sospita era la dislèxia. Però aquest diagnòstic només es pot realitzar per exclusió així que hem de començar a valorar tots aquells aspectes que puguin estar interferint en el seu aprenentatge.

Vàrem tenir una primera sessió amb l'alumna. Primer de tot, mentre Alberto em supervisava, vaig estar parlant amb ella. Li vaig demanar si sabia perquè estava ahi i com li anava l'escola. Quines assignatures li agradaven més i on tenia més dificultats. Per donar-li més seguretat, li vaig explicar que volíem a ajudar-la i que, per això, necessitàvem saber on presentava més dificultats. Prèviament, Alberto havia descartar que li haguessin fet una avaluació psicopedagògica. Vàrem començar el procés d'avaluació passant una primera part d'una prova cognitiva, el WISC-IV, presentant en primer lloc amb el subtest dels cubs (per ser la part més motivadora i lúdica de la prova). Marta es va mostra recepetiva en tot moment i jo em vaig sentir còmoda durant tota la sessió.

dilluns, 2 de maig del 2011

Cas 3:Técniques mnemotècniques

El divendres varem dedicar una part de la sessió amb el grup de 4 alumnes de 4t d'ESO per introduir una activitat pràctica relacionada amb les tècniques d'estudi.


Després d'haver assistit a la sessió de treball on varen estar treballant la tècnica del subratllat i del resum, vaig preparar una activitat per millorar el seu estudi mitjançant l'estimulació de la memòria. Aquesta activitat consistia en ensenyar-lis algunes tècniques mnemotècniques.

En primer lloc, vaig demanar-lis quines estratègies utilitzaven per memoritzar (varen respondre que utilitzaven la repetició i, un va dir que utilitzava el ritme taratejant allò que havia d'aprendre's). Vaig fer una breu explicació sobre la classificació de la memòria: segons el sentit utilitzat, durada (curt/llarg termini), procediment (mecànica/significativa), actitud (voluntària/involuntària). I vaig ressaltar la importància d'estar concentrats, mostrar interès, estructurar la matèria d'estudi i l'esforç personal.

Posteriorment, vaig introduir la "tècnica de la visualització" que consisteix en imaginar les paraules utilitzant els cinc sentits (p.ex: "maduixa"=veure l'imatge, sentir els seus sons, percebre les seves qualitats, aroma...). Varem realitzar una primera prova de memorització d'un llistat de paraules (17) per conèixer la capacitat de memòria de cada un d'ells i, després varem realitzar un exercici pràctic utilitzant la tècnica explicada. Els resultats dels alumnes varen millorar en el exercici pràctic quan utilitzaven aquesta tècnica, amb un increment de 3 a 5 paraules!!!