diumenge, 29 de maig del 2011

Conclusions Finals

Al llarg de les meves pràctiques he pogut posar en pràctica els coneixements teòrics que he anant assolint als estudis de psicopedagogia. Inicialment, el meu pla de treball tenia previst realitzar un treball amb una sèrie d'alumnes però posteriorment hi ha hagut modificacions que no m'han permès complir-lo. Tot i així estic satisfeta amb les meves pràctiques perquè he pogut conèixer el funcionament d'un equip interdisciplinari que ofereix un servei extern vinculat a l’educació escolar.

L'experiència ha estat molt gratificant. He après moltes coses. Entre elles, he pogut fomentar el desenvolupament algunes competències professionals, especialment les competències metodològica, participativa i personal. He tingut l'oportunitat de poder realitzar una avaluació psicopedagògica completa i elaborar un informe psicopedagògic amb les orientacions oportunes. He après a treballar partint de protocols d'actuació, seguint les diferents fases (1. construcció del perfil inicial- 2. avaluació psicopedagògica- 3. intervenció educativa). He desenvolupat habilitats de treball en equip compartint la informació obtinguda, fent hipòtesis diagnòstiques i posteriorment confirmant-les. He conegut, aplicat i analitzat les principals proves psicopedagògiques amb un objectiu general que va més enllà de diagnosticar i classificar sinó el d’oferir orientacions per a l’atenció d'aquests alumnes i per a l’acció pedagògica des de l'àmbit familiar i escolar. Per una altra banda, també he pogut desenvolupar altres tasques i he realitzat algunes intervencions educatives a nivell individual (reeducació) i en petit grup (tècniques d'estudis).


Soc conscient de que encara em queda un llarg camí per a convertir-me en una bona professional de la psicopedagogia. Aquestes experiències que he vist són les primeres contribucions. A més, a dia d'avui, no puc considerar que les meves pràctiques hagin acabat. Hi ha hagut feina que he deixat començada així que malgrat haver finalitzat el meu període de pràctiques, el meu tutor m'ha convidat a assistir a les sessions que consideri oportunes per poder acabar l'avaluació psicopedagògica d'un altre alumne que varem començar la setmana passada. Una oportunitat que no deixaré passar!

Cas 1: lliurament de l'informe psicopedagògic

El divendres es va realitzar una reunió amb els pares de Victor i es fa fer la devolució del cas amb el lliurament de l'informe psicopedagògic. A l'hora d'explicar els resultats vaig fer un recopilatori de tota la informació que s'havia recollit mitjançant l'entrevista familiar, proves estandarditzades i no estandarditzades, observacions, anàlisi dels informes educatius, qüestionaris amb la tutora, pares i l'alumne. Vaig exposar-lis les conclusions a les que havien arribat i els vaig recomanar inicialment que començarà a rebre un suport logopèdic per superar les dificultats a nivell articulatori perquè estaven incidint en els seus aprenentatges. Entre altres informacions, a l'informe també vaig incloure algunes orientacions educatives per controlar els nivells d'ansietat.

Per una altra banda, des del centre ens varem posar en contacte amb la tutora de Víctor per comentar-li els resultats i orientacions recomanables per millorar el seu aprenentatge escolar. Igualment, li varem comentar a la tutora que li fariem arribar una còpia de l'informe psicopedagògic.

divendres, 27 de maig del 2011

Cas 5: Jose_ PROLEC i TALE

Es decideix passar-li una prova de lectoescriptura per valorar les dificultats comentades pels pares. Se li passa el PROLEC i es detecten una sèrie de dificultats:
- Presenta una lectura sil·làbica molt accentuada.
- Presenta confusions en diferents fonemes i realitza substitucions de /j/ per /g/, /r/ vibrant per /r/ simple, /k/ per /ch/ i per /qu/.
- Fa lectura global en paraules i molt sil·làbica en pseudoparaules.
- No té adquirida una bona consciència sil·làbica i no es pot valorar l'ús de signes de puntuació.
Respecte a la prova d'escriptura del TALE:
- Presenta una bona escriptura a la còpia de síl·labes, paraules i frases.
- Presenta errades d'ortografia natural (substitució /m/ per /n/; /z/ per /k/; /d/ per /t/; omissions i ortogràfica (/v/ per /b/; omissió de /h/; accentuació; ús de majúscules després de punt).


Escriptura a la còpia:
Escriptura al dictat:





Escriptura espontània:




dimecres, 25 de maig del 2011

Cas 1: elaboració informe

Un cop finalitzada la valoració de Víctor i analitzats els resultats obtinguts a les diferents proves, entrevista familiar i escolar es descarta un Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat (TDAH). Ara hem arribat al punt en el que s'han de recopilar totes les dades i tornar a citar als pares per comentar-lis els resultats finals i les orientacions educatives. Aquesta setmana hem citat als pares per a fer la devolució del cas. Estic acabant d'elaborar l'informe psicopedagògic i preparant l'entrevista amb els pares amb el meu tutor. Estic un poc nerviosa perquè no sé si estaré preparada. Espero que tot surti bé. Ja us comentaré com ha anat.

Cas 1: reunió amb la mestra

Per completar l'avaluació psicopedagògica de Víctor no podem perdre de vista a l'escola. Per això, es va concertar una cita amb la tutora de Víctor. Ens vàrem desplaçar al centre i vàrem demanar-li a la tutora si podria respondre a unes preguntes sobre Víctor per recollir informació sobre les conductes habituals a l'escola. Es va passar el qüestionari EDAH (Evaluación del trastorn por Deficit de Atención con Hiperactividad). Aquest qüestionari està compost de 20 ítems que s'han de valorar amb puntuacions que van del 0 al 3 (nada-poco-bastante-mucho). Un cop obtingudes les dades per part de la tutora, vàrem desglossar els resultats en una escala global i 4 subescales com s'indica a continuació:

- Hiperactivitat= 6/10 (pc 70).

- Dèficit d'atenció= 4/1o (pc 55).

- Trastorn de conducta= 4/10 (pc 55)

- Hiperactivitat + Dèficit d'atenció=10/18(pc 65).

- GLOBAL= 14/30

Víctor no supera el sostre en l'escala global ni en cap de les subescales. Consultant els criteris diagnòstics del DSM-IV-R per al TDAH es comprova que no es cumpleixen però si que es poden relacionar alguns símptomes detectats.

dilluns, 23 de maig del 2011

Cas 1: Victor_valoració de l'ansietat

Continuem amb el cas de Víctor i en aquesta sessió ens centrem en la percepció que té l'alumne sobre el seu comportament. Utilitzem dos qüestionaris: CMAS-R i STAI.

En primer lloc, li passem el qüestionari CMAS-R per valorar el nivell i naturalesa de l'ansietat detectada. Aquest qüestionari està compost per 37 ítems que valoren quatre diferents aspectes, els resultats dels quals són els següents:

I. Ansietat fisiològica: 4/10 (pc 48)

II. Inquietud- hipesensibilitat: 6/10 (pc 73)

III. Preocupacions socials- concentracions: 1/7 (pc 21)

IV. Falsedat i Mentida: 4/7 (pc 74)

La suma dels resultats és de 15 (pc 71).

Aquests ítems es valoren amb "si" o "no" i després es classifiquen en funció dels aspectes que valora. En aquest qüestionari, Víctor va respondre de manera afirmativa als següents ítems:

- Me pongo nervioso cuando las cosas no salen como quiero.

- Muchas veces siento que me falta el aire.

- Me enojo con mucha facilidad.

- Me preocupa lo que mis papás vayan a decir.

- Me preocupa lo que la gente piense de mí.

- Me sudan las manos.

--Me siento muy mal cuando se enojan conmigo.

- Me muevo mucho en mi asiento.

- Soy muy nervioso.

- Muchas veces me preocupa que algo malo me pase.

Si analitzem aquestes dades podem interpretar que Víctor presenta certa ansietat fisiològica i un nivell de preocupacions elevat.

Per una altra banda, se li va passar el qüestionari STAI que consta de 40 ítems i cadascun té 4 opcions de resposta que puntuen entre el 0 i el 4 (nada-algo-bastante-mucho). Els priemrs 20 ítems fan referència a l'ansietat com un estat mentre que els 20 següents ítems es refereixen a l'ansietat com un tret de personalitat. Els resultats indiquen una puntuació baixa amb un pc de 30. L'ansietat estat és de 30 i l'ansietat tret ("rasgo") és de 20. En ambdos aspectes, Víctor obté una puntuació baixa. Aquesta puntuació seria preocupant si superàs el 80-90 però no és el cas.

dissabte, 21 de maig del 2011

Cas 5: Jose_ WISC-IV

En aquesta sessió amb l'alumne, es parla amb l'alumne i se li explica que farà. Se li passa el WISC-IV. Els resultats d'aquesta prova ens indiquen que Jose presenta unes puntuacions dintre de la mitja exceptuant en la velocitat de processament (en claus obté 6 punts, 4 punts per sota de la línia base) i en raonament perceptiu (en matrius obté 9 punts). El CI és de 110 i es troba dins de la mitja.

divendres, 20 de maig del 2011

Cas 5: Jose_ perfil inicial

Avui hem començat amb un cas nou, un alumne de 8 anys (2n primària). Els seus pares han sol·licitat una valoració del seu fill perquè estan preocupats pels resultats acadèmics. A principi de curs, el seu aprenentatge d'aprenentatge era lent però va aprovar totes les àrees. A l'avaluació del segon trimestres els resultats varen variar molt, va suspendre totes les instrumentals, va baixar en la resta d'àrees i va començar a rebre suport educatiu en l'àrea de llengua catalana.

A l'entrevista amb els pares es segueix el protocol d'actuació pertinent (consentiment de protecció de dades i d'imatge, aportació d'informes i explicació de les principals dificultats detectades i desenvolupament seguint el guió de l'anamnesi). Els pares ens conten que han observat que Jose comet inversions /b/ per /d/ en la lectura. Des de l'escola, els han comentat la possibilitat de fer-lo repetir curs.

Segons les primeres dades aportades es sospita d'una possible falta de motivació, retard o dificultats específiques de l'aprenentatge -DEA-.

dimecres, 18 de maig del 2011

Cas 1: Victor_valoració de l'atenció sostinguda

En aquesta sessió, es pretèn complementar la informació obtinguda sobre l'atenció de Victor (valorada anteriorment a nivell d'atenció puntual en proves com "Caras" i "STROOP") per descartar un possible dèficit d'atenció. Per això es passen dues proves que valoren l'atenció sostinguda: CSAT i EMIC.

El CSAT (Tasca d'atenció sostinguda en la infància) és aplicable a nens des dels 6 fins als 11 anys. És un mètode de valorar la capacitat de mantenir l'atenció al llarg d'un temps relativament llarg. L'aplicació d'aquest test és individual i informatitzada. Els estímuls són nombres que van apareixent en la pantalla de l'ordinador, i la tasca de Victor consistia en prémer la barra espaciadora del teclat quan apareixia un 3 després d'un 6. Els diferents dígits passaven amb bastanta rapidesa, per la qual cosa Víctor havia d'estar molt atent per respondre després d'aquesta seqüència. La durada de la prova és d'aproximadament 7 minuts i mitjà. En aquest temps apareixen 600 estímuls en la pantalla, que es mantenien durant 250 mil·lisegons.


Quan va finalitzar el test, el programa informàtic va realitzar una correcció automàtica a través d'Internet i va generar un informe el test on apareixien el nombre d'encerts i d'errors comesos, juntament amb el temps de reacció des que apareix la seqüència 6+3 fins que es produeix la resposta de prémer la tecla. Els resultats ens varen indicar una capacitat atencional i de discriminació normal- baixa amb una tendència cap a la inhibició.


Per una altra banda, es va passar l'EMIC (Escala Magallanes de Impulsividad Computerizada). Amb aquesta prova es pretenia valorar l'estil cognitiu de Victor. La durada aproximada va ser entre 15-20 minuts. Aquesta prova consisteix en la presentació d'un dibuix de mostra i Victor havia de triar entre 4 dibuixos presentats quin era igual al model. Aquesta prova no tenia límit de temps com l'anterior però si que penalitzava. Els resultats de la prova també es varen obtenir mitjançant la generació automàtica d'un informe que ens va indicar que Victor presentava un estil cognitiu reflexiu però ineficaç.

Cas 1: Victor + pares

Continuem treballant en el cas de Víctor. En aquesta ocasió es va realitzar una sessió conjunta amb l'alumne i els seus pares. Es va passar un qüestionari per valorar els aspectes relacionats amb la hiperactivitat i el dèficit d'atenció. Aquest qüestionari s'anomena T.A.H.D.I. ("cuestionario multifactorial de diagnóstico" de ediciones Lébon ) i consta de 5 qüestionaris, dels quals se'ls va passar el qüestionari B que valora el temperament. En aquest qüestionari hi ha 32 blocs d'afirmacions amb tres possibles tipus de respostes (A, B o C). Per exemple:

Tiende a hacer las cosas sin pensarlas, de manera impulsiva. A

Piensa demasiado, le da muchas vueltas incluso a lo más sencillo. B

No destaca en ningún sentido o alterna las dos respuestas. C


El qüestionari es va passar realitzant algunes preguntes i utilizant diferents estratègies comunicatives per a fer-ho més agradable. Un cop finalitzada la sessió, Alberto i jo vàrem estar comentant les nostres impressions sobre l'actitud dels pares i de Victor davant les diferents afirmacions. En tot moment, tant Víctor com els pares es varen mostrar oberts, relaxats i comunicatius. Varen respondre a totes les preguntes i varen dubtar en algunes respostes. Després vàrem recollir les dades i vàrem interpretar els resultats obtinguts fent una consulta del manual. Les puntuacions per a "A" es correlacionen amb la hiperactivitat; les de "B" amb el dèficit d'atenció i les de "C" són una combinació de les anteriors (A+B).

Victor va obtenir una puntuació total de 31 repartida de la següent manera:

A=9 (pc 0,9); B= 3 (pc 0,3); C= 19 (pc 1,9).

Segons aquestes dades existeix un predomini del model mixte encara que no és gaire significatiu.

divendres, 13 de maig del 2011

Cas 3: Preparem un examen

He estat preparant un examen de llengua castellana amb els alumnes de 4t d'ESO. Hem estat repassant les diferents tècniques d'estudi que havien treballat i les hem posat en pràctica. En primer lloc, hem fet una lectura i de tot allò que els entrava per l'examen i després hem subratllat el més important seleccionant les paraules i idees clau. Després hem elaborat un esquema per facilitar el repàs i la memorització dels conceptes més importants. Els ha costat un poc seleccionar les paraules clau i mantenir un cert ordre i neteja en el treball. Un cop acabat, hem fet un exercici d'expressió oral on cadascú havia d'explicar el seu esquema amb les seves paraules. Al finalitzar la sessió tots havien acabat la feina i havien estat capaços d'entendre els conceptes clau i de relacionar-los entre si.

dimarts, 10 de maig del 2011

Cas 1: Victor_reunió amb la família

Arribats a aquest punt de l'avaluació psicopedagògica, es va considerar que era necessari realitzar una reunió amb la família de Víctor per informar sobre el procés seguit, els resultats de les proves aplicades i la valoració general.

En primer lloc vàrem fer una síntesi de l'anamnesi per a corroborar les dades obtingudes anteriorment. En tot moment, es mostren i comenten les proves.


Després es varen explicar el procediment d'avaluació psicopedagògica que s'havia seguir així com les diferents proves realitzades:

- Una prova cognitiva: WISC-IV.

- Dues proves de lectoescriptura: TALE i PROLEC.

- Dues proves d'atenció: STROOP i CARAS.

- Una prova d'articulació: RFI.

- Una prova projectiva: Dibuix de la família.




S'utilitzen estratègies de reformulació i feedback perquè és molt important que els pares comprenguin allò que se'ls està explicant.

Segons els resultats obtinguts, no es detecten dificultats significatives a nivell cognitiu, encara que els "picos" obtinguts poden indicar certs nivells d'ansietat o TDAH. No es detecten dificultats atencionals. Es descarta la dislèxia i la disortografia perquè Victor presenta una dislàlia. A partir de les observacions realitzades i de la interpretació del dibuix de la família, Victor presenta una bona autoestima.


S'aconsella a la família continuar amb l'avaluació psicopedagògica per descartar una possible ansietat que bloquegués a Victor davant els aprenentatges. S'acorda amb la família realitzar dues sessions més d'avaluació psicopedagògica.

dimecres, 4 de maig del 2011

Cas 4: Marta_procés avaluació dislèxia

Ahir Alberto, el meu tutor de pràctiques, em va estar explicant que li havia arribar una petició d'avaluació per part dels pares d'una nena de 7 anys (2n de Primària) que presenta moltes dificultats per adquirir la lectoescriptura. Ell havia realitzar una primera entrevista inicial amb els pares i segons les dades recollides la principal sospita era la dislèxia. Però aquest diagnòstic només es pot realitzar per exclusió així que hem de començar a valorar tots aquells aspectes que puguin estar interferint en el seu aprenentatge.

Vàrem tenir una primera sessió amb l'alumna. Primer de tot, mentre Alberto em supervisava, vaig estar parlant amb ella. Li vaig demanar si sabia perquè estava ahi i com li anava l'escola. Quines assignatures li agradaven més i on tenia més dificultats. Per donar-li més seguretat, li vaig explicar que volíem a ajudar-la i que, per això, necessitàvem saber on presentava més dificultats. Prèviament, Alberto havia descartar que li haguessin fet una avaluació psicopedagògica. Vàrem començar el procés d'avaluació passant una primera part d'una prova cognitiva, el WISC-IV, presentant en primer lloc amb el subtest dels cubs (per ser la part més motivadora i lúdica de la prova). Marta es va mostra recepetiva en tot moment i jo em vaig sentir còmoda durant tota la sessió.

dilluns, 2 de maig del 2011

Cas 3:Técniques mnemotècniques

El divendres varem dedicar una part de la sessió amb el grup de 4 alumnes de 4t d'ESO per introduir una activitat pràctica relacionada amb les tècniques d'estudi.


Després d'haver assistit a la sessió de treball on varen estar treballant la tècnica del subratllat i del resum, vaig preparar una activitat per millorar el seu estudi mitjançant l'estimulació de la memòria. Aquesta activitat consistia en ensenyar-lis algunes tècniques mnemotècniques.

En primer lloc, vaig demanar-lis quines estratègies utilitzaven per memoritzar (varen respondre que utilitzaven la repetició i, un va dir que utilitzava el ritme taratejant allò que havia d'aprendre's). Vaig fer una breu explicació sobre la classificació de la memòria: segons el sentit utilitzat, durada (curt/llarg termini), procediment (mecànica/significativa), actitud (voluntària/involuntària). I vaig ressaltar la importància d'estar concentrats, mostrar interès, estructurar la matèria d'estudi i l'esforç personal.

Posteriorment, vaig introduir la "tècnica de la visualització" que consisteix en imaginar les paraules utilitzant els cinc sentits (p.ex: "maduixa"=veure l'imatge, sentir els seus sons, percebre les seves qualitats, aroma...). Varem realitzar una primera prova de memorització d'un llistat de paraules (17) per conèixer la capacitat de memòria de cada un d'ells i, després varem realitzar un exercici pràctic utilitzant la tècnica explicada. Els resultats dels alumnes varen millorar en el exercici pràctic quan utilitzaven aquesta tècnica, amb un increment de 3 a 5 paraules!!!

dijous, 21 d’abril del 2011

Cas 1: Victor_proves atencionals

En aquesta sessió, hem avaluat la capacitat d'atenció de Victor. Per a fer-ho, Alberto m'ha explicat quin tipus de proves podiem passar i m'ha parlat de "El test de percepción de diferencias (Caras)" i del "STROOP". Les dues són proves fàcils de passar i d'una durada curta.



En el test de les cares avalua les aptituds perceptives i d'atenció de manera simple i lúdica. Té un temps limitat de 3 minuts. Està composada per 60 dibuixos esquemàtics de cares amb traços molt elementals. Amb aquest vàrem avaluar les aptituds de Victor per percebre ràpidament semblances i diferències amb patrons estimulants parcialment ordenats. Després de passar el test, els resultats varen indicar una puntuació directa (PD) de 33 i una puntuació centil (PC) de 70. La interpretació d'aquests resultats manifesta un bon nivell d'atenció.




Per una altra banda, el STROOP és un test de colors i paraules on Victor havia de llegir paraules (rojo-azul-verde) en el mateix color que indica el seu significat (p.ex:rojo) i després llegir-les amb un color que no correspon amb el significat (p.ex: rojo). També havia de dir els colors indicats per creus (p.ex: xxxx xxxx xxxx xxxx). Victor va obtenir un nivell d'inferència baixa (pc-pc'= interferència= 18).

Després d'analitzar i valorar els resultats d'aquestes dues proves podem dir que Victor presenta una atenció puntual bona.

Cas 1: Victor_RFI

Continuem fent l'avaluació de Victor. Pareix que això mai s'acaba!!! La veritat és que amb aquest cas estic aprenent moltes coses. Ara, avaluarem la parla de Victor per identificar quins són les dificultats articulatòries que presenta i que poden estar dificultant el seu aprenentatge. Per avaluar aquest aspecte, li hem passat el RFI (Registro Fonologico Inducido). La prova consistia en passar-li un total de 57 imatges i anotar com ho deia en Victor en "expressió espontània". Si presentava dificultats, se li feia repetir i s'anotava en la columna de "repetició".

Després de realitzar la prova i analitzar els resultats obtinguts es confirmen les dificultats a nivell articulatori de Victor. Es detecten dislàlies múltiples per rotacisme (substitucions de /r/ per /d/ i /l/) i per zetacisme (substitució de /z/ per /s/).

Cas 1: Victor_dibuix de la família

En aquesta sessió, Alberto em va dir que li passariem una prova projectiva: "el dibuix de la família". Se li va demanar a Victor que dibuixés a la seva família. Aquesta avaluació és més de caire subjectiu i s'utilitza per valorar la relació que s'estableix amb els membre de la seva família, per fer interpretacions subjectives sobre la seva personalitat, autoestima i autoconcepte.


A mesura que dibuixava se li demanava que anotés qui era cada persona i s'anotava l'ordre en què els dibuixava (primer, es dibuixa a ell; en segon lloc al pare; en tercer lloc a la mare i en darrer lloc al seu germà). També se li varen fer preguntes que havia d'anar justificant. Per una altra banda, es va observar la seva actitud davant l'activitat, la grafomotricitat, control postural...



Aquestes són les preguntes que se li varen fer i les seves respostes:



  1. Primera persona que ha dibuixat: “(Nom del nen), porque sin querer hice el cuerpo muy pequeño”.


  2. Personatge més bo: “(Nom del nen), porque soy simpático y no me peleo mucho”.


  3. Personatge més feliç: “Mamá, porque siempre esta muy contenta y esas coses. Se preocupa por mi”.


  4. Personatge que més prefereix: “Papá, porque siempre me lleva al parque o me ayuda con los deberes”.


  5. Personatge que seria: “(Nom del germà), pq es muy alto y quiero ser alto y así puedo tirarme en el kamikace (atracció d’un parc aquàtic)”.


  6. Personatge que li agradaria ser: “Yo”.


  7. Personatge que més li agrada al nen: “Mamá, porque es la más simpàtica y siempre me ayuda como mi padre”.


  8. A qui més s’estima: “Mamá, porque si (qué preguntas!)”.


  9. Personatge menys bo: “Mi hermano, pq se pelea muxo con mi padre, por chorradas”.


  10. Personatge menys feliç: “Mi madre pq siempre dice que no la ayudamos y eso no es verdad”.


  11. Personatge que se’n va de viatge: “Mi hermano, pq se va de viaje de estudiós”.


  12. Personatge que es comporta malament: “Yo, porque de vez en cuando hago travesuras”.


  13. Personatge que es mor: “Mi padre, porque tiene más años”.


  14. Personatge que menys li agrada al nen: “Mi hermano, porque cuando se pone pesado....se pone realmente pesado! Lo hace siempre para fastidiarme”.


  15. Personatge que quitaria li tornés a dibuixar: “Mi hermano, porque es muy pesado conmigo!”


  16. A qui menys s’estima: “Mi hermano, porque quiero mucho más a mis padres. Los prefiero antes”.

Cas 3: Tècniques d'estudi

He començat a assistir a les sessions de tècniques d'estudi que imparteix Alberto amb grups reduïts d'alumnes d'ESO.

Les tècniques d'estudi són les estratègies que s'utilitzen per a facilitar l'estudi i millorar el rendiment acadèmic. Entre les diferents tècniques trobem: tècniques mnemòniques (memòria), notes marginals, subratllat, esquemes, resums, apunts... A la sessió de treball, hi havia 4 alumnes de 4t ESO que estaven practicant la tècnica del subratllat i del resum.

Al finalitzar la sessió, Alberto em va facilitar bibliografia per a què em preparés una sessió de tènciques d'estudi amb els alumnes. Així que hauré d'anar preparant alguna activitat!!! Li he fet una ullada a un llibre que m'ha recomanat un llibre i el trobo molt interessant:

JIMÉNEZ, J. (1994). Método práctico de técnicas de estudio. Programa para la Educación Secundaria. Guía para el profesorado. Madrid: Visor.





Cas 2: Manuel

L'altre dia assistir a una sessió de treball amb un alumne de 9 anys, Manuel (nom fictici), que està diagnosticat d'un trastorn de la lateralitat creuada des dels 6 anys. La lateralitat creuada es caracteritza per una lateralitat diferent de la manual per a peus, ulls o oïdes (per exemple mà dreta dominant amb domini de l'ull esquerre).



Abans de començar la sessió, Alberto em va estar explicant el cas. Aquest cas ja fa cinc anys que s'està treballant!!! Degut a aquesta dedicació, l'evolució de Manuel és molt favorable.


En la primera fase del cas, els pares molt engoixats havien acudit al centre quan Manuel tenia 4 anys perquè el dia de la mare havia escrit "Felicidades mamá" amb totes les lletres invertides (escriptura en mirall). Es va posar en marxa el protocol d'actuació. (entrevista inicial amb els pares i tutora, pauta d'observació, aplicació de proves -WISC-R i test HPL, entre altres-, derivació als serveis sanitaris).



A la sessió vaig poder observar com Manuel presentava moltes dificultats, entre altres, per poder identificar lletres com /b/, /d/, /p/ o /q/. Varem estar treballant els aspectes relacionats amb la lateralitat. Varem treballar la identificació de lletres segons la direccionalitat amb un material manipulatiu (lletres de pal en minúscula de goma-eva). També es va treballar la construcció de paraules amb aquestes lletres i discriminació de paraules semblants (p.ex: beu-deu). La sessió va ser molt interessant i profitosa!

dissabte, 16 d’abril del 2011

Cas1: Victor_prova TALE

Alberto va estar explicant-me què valorava i com es passava el TALE (i que existeix una versió en català, TALEC). A Victor se li va passar la part d'escriptura del TALE.


Els resultats obtinguts al TALE sobre l'escriptura: inversions i subtitucions, errades en l'ortografia natural i ortogràfica. Es destaca especialment, que l'alumne tingui dificultats en l'ortografia natural (omissions /s/ i subtitucions /s/ per /z/). Aquestes dificultats poden estar relacionades amb una possible dislàlia que caldria valorar.


Mostra d'escriptura al dictat de Victor:

Cas 1: Victor_prova PROLEC

Un cop finalitzada la valoració cognitiva de Victor. Alberto, el meu tutor de les pràctiques em va comentar que degut a les sospites d'una possible dislèxia caldria valorar la seva lectoescriptura. Per això em va estar explicant una prova: el PROLEC.


El PROLEC és una batería que avalua els processos lectors. Està indicada per als cursos de 1r fins a 4t de Primària mentre que el PROLE-SE és per a alumnes de 5è de Primària fins a la ESO. La prova està basada en models cognitius de lectura. Avalua els processos implicats i facilita la orientació per a una possible intervenció. A l'alumne se li va passar el PROLEC amb les següents tasques: nombre o so de les lletres, discriminar parell de paraules, lectura de lletres, paraules i pseudoparaules, estructures gramaticals, signes de puntuació, comprensió oral, comprensió de textos i comprensió d'oracions.

Els resultats d'aquesta primera prova ens va indica que Victor falla en pseudoparaules, i per tant trobem que la via fonològica està afectada. Fa omissions espontànies en la lectoescriptura.

dilluns, 11 d’abril del 2011

Cas 1: Victor_avaluació psicopedagògica

Hem començat a realitzar l'avaluació psicopedagògica de l'alumne amb una primera prova anomenada WISC-IV. És una prova molt completa que avalua diferents escales: comprensió verbal, raonament perceptiu, memòria de treball, processament de la informació i quofient intel·lectual total.



Aquesta prova es va passar en dues sessions tenint en compte no deixar una escala a mig avaluar. La primera part que es va passar va ser el "joc dels cubs" perquè és una activitat atractiva que sol motivar bastant als alumnes i facilita la seva predisposició per realitzar l'avaluació. Els resultats de la prova destaquen una presència marcada de "picos" en la gràfica amb uns resultats elevats en l'escala de comprensió verbal i conceptes i uns resultats baixos en els aspectes més abstractes (dígits o cubs). Aquests resultats ens fan interpretar que l'alumne pot estar molt estimulat i això es veu reflectit en els bons resultats en l'escala verbal. Malgrat això es detecten símptomes de TDA-H o d'ansietat.


Cas 1: Victor_primeres decisions

El perfil inicial de l'alumne del cas 1 és el següent: Té 10 anys i cursa 5è curs d'Educació Primària. Els pares acudeixen a consulta per iniciativa pròpia perquè detecten dificultats escolars. Estan engoixats i volen descartar dificultats derivades d'un possible cas de hiperactivitat o dislèxia.

Segons la informació recollida, es destaquen les dificultats en la lectoescriptura (inversions, substitucions), dificultats d'articulació en el fonema /r/ (està operat del frenillo lingual) i manca d'atenció davant les tasques escolars. A nivell personal, l'alumne es descrit com a molt extrovertit, comunicatiu i responsable. Es realitzarà una avaluació psicopedagògica per descartar o confirmar les sospites de dislèxia, dislàlia i dificultats d'atenció.

dissabte, 2 d’abril del 2011

Cas 1: Victor

Anomenaré cas 1, com a Victor (nom fictici), a aquest primer cas de sospita de TDAH. En una sessió de treball individual amb psicopedagog varem fer el perfil inicial del cas. Varem analitzar les dades obtingudes a partir de la informació recollida a l'anamnesi, la pauta d'observació a l'alumne i una entrevista inicial amb l'alumne. També es va mantenir contacte telefònic amb la tutora de l'alumne per obtenir més informació acadèmica. L'entrevista amb l'alumne va tenir en compte els següents criteris:




Dades personal


Anàlisi del procés d'ensenyament-aprenentatge en el context escolar de l'alumne.








  • Assignatures que més li agraden/ on té més dificultats.




  • Atribució dels resultats




  • Valoració dels factors individuals (interessos, expectatives...).




  • Percepció del procés d'e-a per part de l'alumne




  • Estratègies i hàbits de treball intel·lectual




  • Característiques de la personalitat


Anàlisi de la percepció del clima de treball a l'aula (relacions dins de l'aula).



Anàlisi del context socio-familiar (relacions familiars i socials, expectatives familiars).

dilluns, 28 de març del 2011

Manual DSM-IV

El DSM-IV que és el manual que recull els criteris diagnòstics i estadístics dels trastorns mentals. Aquest manual l'he començat a consultar a les pràctiques per tenir en compte els criteris diagnòstic d'alguns casos com el de l'alumne amb sospites de TDAH. En aquest enllaç he pogut trobar el DSM-IV i descarregar-me'l en pdf. http://www.manualespdf.es/manual-dsm-iv/. Aquest manual és essencial en la nostra tasca com a psicopedagogs així que és important conèixer i saber on podem trobar informació necessària (criteris diagnòstics) per a fer l'avaluació psicopedagògica en diferents casos com el TDAH, autisme, ... i les derivacions pertinents als altres especialistes davant la nostra sospita.

Model d'anamnesi

Aquest és el model d'anamnesi sintetitzat que es fa servir per guiar l'entrevista inicial amb els pares i per anotar els aspectes rellevants del alumne/a.


Fecha inicio: Entrevistador: Fecha fin tratamiento:
Motivo:
ANAMNESIS
1. DATOS PERSONALES.
2.
MOTIVO DE CONSULTA.

Problemas observados actualmente, ¿desde cuando?:

Antecedentes familiares:

Derivado por:
3. DATOS FAMILIARES (diagrama familiar).

Actitud de la familia con el problema del niño:

¿Quién le dedica más tiempo al niño?

Ha tenido alguna cuidadora:

¿Tiene algún tipo de responsabilidad? ¿De que tipo?

Situación familiar (casados, divorciados, en pareja).

Problemas familiares

4. DATOS ESCOLARES.
Centro de escolarización

Curso: Tutor/a:

Lengua escolar:

Edad a la que se incorporó: ¿Se adaptó con facilidad?

Fue a escuela infantil: ¿Edad? ¿Se adaptó con facilidad?
Rendimiento escolar (según los padres)

Actividades extraescolares
5. ANTECEDENTES PERSONALES
EMBARAZO
PARTO
MADURACIÓN INICIAL
• Desarrollo 1º año (contacto ocular, sonrisa, excesivamente tranquilo, irritable, momento en que duerme toda la noche completa. Gateo. Primeros pasos. Control de esfínteres. Problemas durante el primer año (audición, visión, resfriados, otitis,…)

ALIMENTACIÓN
SUEÑO
ENFERMEDADES
6. EVOLUCIÓN DEL LENGUAJE
7. CONDUCTA SOCIAL
8. ASPECTOS EMOCIONALES Y AFECTIVOS
Descripción del carácter del niño:
9. OTROS COMENTARIOS DE INTERÉS

diumenge, 27 de març del 2011

Demanda d'avaluació



L'altre dia varen venir uns pares al centre demanant assessorament per el seu fill perquè tenien sospites de què podia tractar-se d'un cas d'hiperactivitat. Se'ls va demanar que signassin el consentiment de protecció de dades i es va fer una anamnesi, una entrevista per recollir informació necessària per fer un primer perfil del cas.






En una segona sessió, es va tenir un primer contacte amb l'alumne, un nen de 9 anys. Es va realitzar una pauta d'observació a partir d'una proposta d'activitat basada en la prova projectiva del dibuix de la família. Es va observar l'esquema corporal, el comportament i motivació davant l'activitat, el llenguatge i la motricitat de l'alumne, entre altres. Durant l'activitat se li varen anar fent preguntes sobre els personatges que dibuixava en primer lloc, en segon lloc..., el personatge més bo, el que li agradaria ser, etc.

Aprenent la burocràcia...

Quan vaig començar les pràctiques, les primeres coses que em va explicar el meu tutor de pràctiques varen ser aquelles que no agraden tant però que són necessàries: els papers burocràtics. Varem estar parlant de la importància de tenir el consentiment dels pares a l'hora de manejar les dades dels alumnes que vénen al centre. Com a psicopedagogs, totes les dades que es poden extreure d'una avaluació psicopedagògica són considerades dades de primer grau i aquestes tenen un grau de protecció màxima. És molt important que els pares signin un consentiment per no tenir problemes legals i tenir les esquenes ben cobertes. Per això, el centre compta amb un servei jurídic que els assessora en aquests aspectes.




Un envio l'enllaç de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, sobre protecció de Dades de Caràcter Personal (LOPD).
http://noticias.juridicas.com/base_datos/Admin/lo15-1999.html També necessiten el consentiment d'imatge, hi ha una altra llei que ho recull: Llei Orgànica 1/1982, de 5 de maig, de Protecció Civil del Dret a l’Honor, a la Intimitat Personal i Familiar i a la Pròpia Imatge. Aquest és el model de full de consentiment de dades que se li passa als pares abans de començar a fer res amb l'alumne/a.

dimecres, 23 de març del 2011

Presentació del practicum I

Hola a tothom!

Soc na Rosa, mestra d'educació especial i d'audició i llenguatge. Aquest semestre he començat les meves primeres pràctiques de psicopedagogia.

Aqui us presento el meu blog de pràctiques que pretèn ser un espai per reflexionar i compartir experiències a l'àmbit psicopedagògic.

Els objectius generals de les intervencions psicopedagògiques que realitzaré són:
- Detectar i avaluar les possibles necessitats educatives.
- Oferir un tractament psicopedagògic adient a les necessitats educatives detectades.
- Orientar a les famílies, docents i altres col•lectius relacionats.
- Mantenir coordinacions amb altres professionals implicats.
- Realitzar un seguiment psicopedagògic de cada cas.

Ja he començat a treballar amb algun cas de dislexia, altes capacitats i TDAH. També treballaré les tècniques d'estudi amb adolescents.

Ja us aniré contant com va i espero els vostres comentaris!